Sikkerhet på bilturen

Norge er et spennende land å dra på biltur. Du finner spennende dyr, vakker natur og ikke minst varierte værforhold rundt enhver sving. For at du skal kunne nyte turen maksimalt og ikke bekymre deg for  hvorvidt bilen skal stoppe, nøklene skal forsvinne eller dekkene skal punktere. Er man ikke forberedt kan slike ting være uhorvelig kjedelige og ta mye tid fra feriekosen. 

NAF gjorde en undersøkelse i 2009 som viste at over 75% faktisk la ut på reiser på vinteren, men av disse glemte 46.3% å sjekke batteriet før de dro ut. De som er flinkest til å sjekke dette er de over 60, mens ungdommen oftest glemmer å sjekke batteriet og risikerer å bli stående i snøføyka uten muligheter til å komme seg noen vei. Så hva må du huske å sjekke før du reiser?

  • Sjekk dekk og felg. Sjekk lufttrykket i dekkene, og også i reservehjulet!
  • Batteriet, så du slipper stå med flatt batteri i fjellheimen.
  • Alle væsker, deriblant frostvæske, vinduspylervæske og olje.
  • Hvor mye taklast har du lov til å ha på bilen?
  • Ekstrautstyr i bilen: Spade, ekstra nøkkel, startkabler og hurtigkjettinger

Mange tenker at det er deilig å komme seg dit man skal fortest mulig når man setter seg i bilen. Men man må faktisk legge inn pauser og kanskje en liten dupp bak rattet, alt etter om man reiser med andre som også kan kjøre. Kjører du over for lang tid om gangen minsker konsetrasjonen din og du kan i noen tilfeller oppleve fartsblindhet. I begge tilfeller utgjør du en fare for deg selv og andre trafikanter fordi du ikke klarer å følge med på hva som skjer i trafikken.

Har du med deg barn, dyr eller bagasje på reisen? Da må du sette deg inn i hvordan dette skal sikres best mulig under reisen. Barn under 36 kg eller 135 cm skal sitte i eget bilsete eller bilpute som skal være montert riktig. Løse gjenstander skal festes og bruk bagasjerommet og sikkerhetsnett. Pakk de tyngste tingene lavt i bilen og ikke hindre sikt gjennom bagasjerommet. Sjekk også skruene på takboksen!